Peter van Eeden
1934 - 27 januari 2009

     Stilleven - een dichtbundel   

 


Op 27 januari 2009 overleed Peter van Eeden, kleinzoon van Frederik van Eeden, zoon van Evert van Eeden.

Na zijn dood ontdekte zijn vrouw, Olga, tussen zijn papieren een reeks nooit uitgegeven gedichten van zijn hand en tevens zijn wens dat deze gedichten ooit zouden worden gedrukt.

Met de hulp van Carla Dura[1], dichteres, Nicoline van Eeden[2], dochter van Peter en Olga, kunstenares, Hanneke Buurman[3], kunstenares en uitgeverij Lipari[4] kwam een mooie dichtbundel tot stand: Stilleven, gedichten van de meester.
Die toevoeging verwijst naar het feit dat Peter docent en hoofd was van de Montessorischool in Bilthoven. Peter van Eeden was ook componist en muzikant.[1] Carla Dura hielp Olga om de gedichten uit te zoeken die geschikt waren voor deze bundel

[2] Nicoline verzorgde de tekeningen om het boekje te illustreren

[3] Hanneke Buurman maakte het kunstwerk voor de omslag van de bundel

[4] Uitgeverij Lipari is onder meer gespecialiseerd in het uitgeven van poëzie

 
 
 

Op 26 juni 2010 werd het boek, onder grote belangstelling, gepresenteerd in boekhandel Jongerius in Bilthoven en werd er door André Verschoor, uitgever, het eerste exemplaar overhandigd aan Olga.

 

Welkomswoord Andre Verschoor

 

 

Na een verwelkoming door Tiny Jongerius was André Verschoor aan de beurt om de dichtbundel te presenteren en iets meer te vertellen over het tot stand komen ervan, waarna hij een eerste exemplaar overhandigde aan Olga.

Carla Dura las twee maal enkele gedichten voor uit de nieuwe bundel, afgewisseld met muzikale intermezzo’s op de bamboefluit, ten gehore gebracht door een ex-collega van Peter ten tijde van zijn werkzaamheden in de Montessorischool. Trouwens, Carla Dura was daar ook medewerkster en heeft in die tijd een dichtbundel voor kinderen uitgegeven: De Pimpelpaarse Pissebed, nog steeds verkrijgbaar in de boekhandel.

 

Carla leest voor Muzikaal intermezzo

 

Hierna was het tijd voor Olga, om woorden van dank uit te spreken tot en bloemen uit te delen aan de mensen die hebben meegeholpen om van deze bundel gedichten een echt pareltje te maken.

 

 

moeder en dochter

Hiermee was het officiële gedeelte afgerond en was er nog tijd om na te praten en de pasverschenen dichtbundel aan te schaffen en te laten ondertekenen door Olga. Er stond echt een heel lange rij mensen aan te schuiven. De grote boekenzaak was dan ook helemaal gevuld met mensen die deze presentatie niet wilden missen.
Hierbij waren natuurlijk ook de familieleden van Peter van Eeden, zijn zoon en dochter en hun kinderen, zijn zus en zwager…
Het was mooi om al deze nakomelingen van Frederik van Eeden te mogen ontmoeten; niet enkele ómdat zij nakomelingen zijn van deze beroemde Nederlander, maar ook en vooral omdat het mensen zijn die stuk voor stuk zelf zeer waardevol zijn.

 

In de rij voor een handtekening

 

Om de sfeer te laten proeven wil ik graag één gedichtje met jullie delen ..

 

Het zal wel eenmaal

stil om ons worden,

en de gedachten, de altijd

bewegende en pijnigende,

zullen nalaten.

En er zal verwondering

zijn in eeuwig licht,

om een duisternis

die alles omringde.

En ook kort die verwondering,

als van een blij kind,

dat speels oud verdriet

aanraakt en glimlachend

verder gaat en toch weet

hoe zeer het was.

Dan zal het voor immer

stil om ons worden,

zonder herinnering,

zonder herinnering.Geniet nog even mee van de foto’s die ik gemaakt heb, en daarna vliegensvlug naar de boekhandel of naar uitgeverij Lipari om Stilleven, gedichten van de meester, te bestellen. Ik kan het sterk aanbevelen voor iedereen die van verstillende poëzie houdt.

 

 

 
 
 
Gastenboek
 
Laatste wijziging op: 19-01-2019 12:54